Не можете додзвонитися? Пишіть на Viber/Telegram 0968880238
м. Київ, вул. вул.Хорива, 31а   Укр Рус

Як правильно вибрати газонокосарку самостійно (покрокова інструкція)

11.04.2019 Як правильно вибрати газонокосарку самостійно (покрокова інструкція)

Ніщо так не прикрашає прибудинкову територію, як акуратно підстрижений газон, а доглядати його буде набагато простіше, якщо у вас є газонокосарка. У нашому огляді ми розглянемо всі аспекти того, як вибрати газонокосарку, що оптимально підходить для вашої земельної ділянки. Щоб газон був завжди доглянутим і не завдавав багато клопоту.

Що таке газонокосарка? Це садово-паркова техніка, призначена для автоматизації та полегшення процесу стрижки газонної трави.

Види косарок:

  • Найпотужніший і найпродуктивніший вид газонокосарок – бензинові моделі. Їх використовують для догляду за газонними ділянками великої площі. За всіх своїх переваг, газонокосарки з ДВС мають чималу вагу та габаритні розміри, складні в експлуатації та шумно працюють.
  • Дротові електрокосарки підключаються до централізованого джерела енергії. Вони економічні та зручні у використанні, працюють тихо та недорого стоять, але зона їхньої роботи залежить від довжини мережевого шнура.
  • Акумуляторні моделі косарок забезпечені батареєю, що перезаряджається, і здатні функціонувати в автономному режимі. Вони компактні та мобільні, але на тривалість їх роботи впливає потужність акумулятора.
  • Газонокосарки-роботи з АКБ – останнє слово у садово-парковій техніці. Вони якісно косять траву, прості в налагодженні та експлуатації, підходять для обслуговування газонів малої та середньої площі, але ціна їх досить висока.
  • Механічні газонокосарки – найпростіші за конструкцією та трудомісткі у використанні. Але мають великий запас міцності і ставляться до моделей бюджетного сегмента.
  • В окрему групу газонної техніки входять акумуляторні/бензинові тримери та мотокоси – їх застосовують для косіння високої трави на пересіченій місцевості, у важкодоступних місцях та поблизу дерев. Ці переносні газонокосарки комплектуються двигуном потужністю від 0,15 до 2,5 кВт, оснащуються ліскою та/або ножем і забезпечують ширину смуги скошування в межах 20...150 см. Ручні тримери та бензокоси важать до 20 кг і підходять для стрижки трави невеликій території.

Механічні газонокосарки

Механічна косарка з ріжучим блоком роторного або барабанного типу - найдешевший за ціною варіант газонної техніки. Газонокосарки без приводу недорого коштують, не залежать від джерела енергії, є абсолютно екологічними. Щоправда, стрижка трави на газоні займе чимало часу і вимагатиме значних фізичних зусиль.

ТОП-5 найкращих механічних газонокосарок

  • BOSCH AHM 30. Двоколісна механічна косарка вагою 6,4 кг оснащена шпиндельним валом із чотирма ножами із загартованої сталі та забезпечує 30-сантиметрову ширину смуги скошування. Корпус та дека газонокосарки виготовлені зі сталі, а її ручка має складну конструкцію. Висоту зрізу трави можна плавно регулювати від 12 до 40 мм.
  • AL-KO Soft Touch 380 HM Premium. Модель має вагу 9,8 кг і розрахована на обслуговування ділянки площею 250 м2. Газонокосарка комплектується двома гумовими колесами та барабаном із п`ятьма сталевими лезами. Система скошування трави має чотири рівні регулювання за висотою в діапазоні 14...35 мм.
  • GARDENA 400 З Comfort. Двоколісна модель, що підійде для догляду за газонами площею 250 м2. Вона здатна робити зріз трави на висоті 12-42 мм від рівня землі та скошувати смугу трави шириною 40 см. Маючи сталевий корпус, косарка важить 9,4 кг. На відміну від інших механічних газонокосарок у нашому ТОПі, її ручка не тільки складається, а й регулюється по висоті.
  • Husqvarna 54. Модель практично нічим не відрізняється від інших аналогічних газонокосарок, що увійшли до нашого ТОП. Вона комплектується металевим корпусом, двома гумовими колесами та сталевим шпиндельним валом. Характеризується шириною смуги косовиці 40 см і має 4-ступінчасте налаштування висоти зрізу трави в діапазоні 12...38 см. Єдине, її вага становить 8,6 кг, і він дещо менший, ніж у інших учасників ТОПу.
  • STIGA SCM 440FS. Корпус механічної газонокосарки виготовлений із алюмінієвого сплаву, колеса – із пластику. При розмірах 54x59x28 см модель важить 19,4 кг, косить смугу завширшки 40 см, має 9-рівневе налаштування висоти стрижки трави.

Електричні газонокосарки

Провідні

Дротова електрична косарка - оптимальний вибір для стрижки газонів малої та середньої площі. Така техніка коситиме траву стільки, скільки вам знадобиться. При цьому вам не доведеться постійно заправляти її паливом або заряджати. Коштують же провідні газонокосарки, як правило, дешевші за акумуляторні та бензинові моделі аналогічної потужності. Єдине, радіус стрижки газону буде обмежений довжиною силового кабелю і, можливо, вам доведеться використовувати подовжувач, щоб дістатися до віддалених ділянок газону. Крім того, потрібно буде стежити за тим, щоб ножі газонокосарки не зачепили провід.

ТОП-3 найкращих провідних електричних газонокосарок

  • BOSCH ARM 37. Електрична 4-колісна газонокосарка вагою 12 кг характеризується шириною смуги скошування 37 см та висотою зрізу трави 20...70 мм, що регулюється в 5 рівнях. Двигун потужністю 1,4 кВт має систему захисту від перевантаження. Модель комплектується жорстким 40-літровим травозбірником і призначена для укосу газонних ділянок площею 500 м2. Рівень шуму при стрижці не перевищує 91 дБ.
  • AL-KO 112 856 Classic 3.82 SE. Дротова колісна газонокосарка вагою 13 кг ідеально підійде для догляду за трав`янистими ділянками площею 500 м2. Модель оснащена електричним двигуном потужністю 1,4 кВт. Ширина смуги газонної стрижки становить 38 см, висоту зрізу можна вибрати в межах 20...60 мм за допомогою 3-ступінчастого регулювання. Скошена трава збирається у твердий 37-літровий контейнер. Рівень шуму під час роботи газонокосарки досягає 96 дБ.
  • Huter ELM-1800. Колісна газонокосарка з електромотором потужністю 1,8 кВт має вагу 22 кг. Забезпечує ширину смуги скошування 42 см, а висота зрізу налаштовується на 5 рівнях і варіюється від 28 до 50 мм. Збирання трави здійснюється в м`який 45-літровий мішок.

Акумуляторні

На відміну від провідних електрокосарок, акумуляторні моделі компактніші і маневреніші, а радіус їх роботи не обмежений довжиною кабелю. Незважаючи на відсутність прив`язки до джерела енергії, тривалість роботи такої техніки невисока і залежить від ємності АКБ. За рахунок наявності в комплектації батареї, бездротові газонокосарки дорожчі коштують і мають більшу вагу, ніж провідні газонокосарки. З іншого боку, акумуляторні моделі можуть бути настільки ж потужними, як і косарки з ДВС, але важать менше. Ще один нюанс: у комплектацію бездротових газонокосарок не завжди входить змінний акумулятор - його доведеться купувати окремо, а він коштує недешево.

ТОП-3 найкращих акумуляторних газонокосарок

  • BOSCH Rotak 32 LI. Колісна акумуляторна газонокосарка із шириною смуги скошування 32 см рекомендована для газонів площею 300 м2. Забезпечує висоту зрізу трави 30...60 мм, регульовану в трьох рівнях, і комплектується жорсткою травозбіркою об`ємом 31 л. Електродвигун працює від Li-Ion батареї ємністю 4 Ач, якій потрібно 140 хв. для заряджання. Корпус, дека та колісні диски моделі виготовлені з пластику, а вага косарки становить 10,4 кг. У комплекті до неї – акумулятор та зарядний пристрій.
  • KARCHER LMO 18-33. Несамохідна 4-колісна газонокосарка з електродвигуном та іонно-літієвим АКБ ємністю 5 Ач. Ширина смуги косіння – 33 см, висота зрізу трави встановлюється вручну та може бути від 35 до 65 мм. Газонокосарка має функцію мульчування і має м`який травозбірник об`ємом 35 л. При габаритах 37×125×99 см вага моделі становить 11,3 кг. Корпус у неї пластиковий, а ручка складана з регульованою висотою.
  • Makita DLM431PT2. Електрична колісна модель акумуляторного типу із Li-Ion батареєю ємністю 5 Ач працює з рівнем шуму 80 дБ. Косарка рекомендована для стрижки газонів площею 750 м2, має 43-сантиметрову ширину смуги скошування та 13-рівневе регулювання висоти зрізу трави в межах 20...75 мм. Для збирання скошеної трави передбачений м`який 40-літровий травозбірник. Газонокосарка забезпечена пластиковим корпусом і важить 18,3 кг при габаритах 46x149x102 см. У комплектацію входять два змінні акумулятори та зарядний пристрій.

Бензинові газонокосарки

Моторизовані колісні косарки з ДВЗ - потужні агрегати, що підходять для стрижки великих газонів, а також зелених галявин, розташованих на рельєфі. Тривалість роботи таких моделей обмежена лише обсягом бензобаку. Незважаючи на мобільність та солідний робочий ресурс, бензинові газонокосарки мають і ряд недоліків: вони великовагові та галасливі, вимагають ґрунтовної підготовки до роботи та систематичного ТО.

ТОП-3 найкращих бензинових газонокосарок

  • Makita PLM4628N. Задньопривідна 4-колісна модель з двигуном об`ємом 140 см3 та потужністю 2,6 л.с. Забезпечує ширину смуги скошування 46 см і призначена для укосу газонів площею 1400 м2. Має сталевий корпус та складану ручку з регульованою висотою. Виконує мульчування трави та комплектується м`яким травозбірником об`ємом 60 л. У газонокосарки передбачено 7-ступінчасте регулювання висоти зрізу трави від 25 до 75 мм. Рівень шуму газонокосарки – 87 дБ, вага – 31,2 кг, розміри – 56×86×45 см.
  • Hyundai L4600S. Самохідна газонокосарка із заднім приводом та шириною смуги скошування 46 см може зрізати траву на висоту 25-75 мм, мульчувати її та скидати в м`який травозбірник об`ємом 65 л. Модель оснащена бензиновим двигуном потужністю 3,5 к.с., що має робочий об`єм 139 см3. І корпус, і дека газонокосарки виготовлені зі сталі, ручка має доладну конструкцію і регулюється по висоті. Важить Hyundai L4600S 33,8 кг, рівень шуму при стрижці газону не більше 96 дБ.
  • PATRIOT PT 52 BS. Задні приводна модель оснащена двигуном об`ємом 163 см3 і потужністю 5 к.с. Газонокосарка переміщається ділянкою зі швидкістю 24 км/год і розрахована на догляд за газоном площею 1000 м. Забезпечує ширину смуги стрижки трави 51 см та висоту зрізу трави 25...75 мм, що регулюється у 6 рівнях. Комплектується мульчуючою насадкою та м`яким травозбірником об`ємом 65 л. Рівень шуму під час роботи газонокосарки – максимум 98 дБ, вага – 33,44 кг.

Газонокосарки-роботи

Робот-косарка – це смарт-техніка з АКБ для якісного догляду за ділянкою з газонною травою. Така роботизована машина звільнить вас від клопоту, пов`язаного з регулярною стрижкою трави. Вона може не лише косити трав`яний покрив і самостійно заряджатися, а й удобрювати ґрунт, а також планувати стрижку залежно від погодних умов. Програмування та налаштування газонокосарки здійснюється з пульта керування або за допомогою спеціальної програми з мобільного пристрою.

ТОП-3 найкращих газонокосарок-роботів

  • BOSCH Indego 350. Роботизована газонокосарка забезпечує ширину смуги косовиці 19 см і розрахована на стрижку газонів площею 350 м2. Трирівневий перемикач дозволяє регулювати висоту скошування трави в межах 30...55 мм. При повністю зарядженому акумуляторі Indego 350 працює 30 хв, підзарядка батареї займає 45 хв. Корпус та колеса моделі зроблені із пластику, а її вага становить 7,7 кг.
  • GARDENA Sileno life 750. Робот-газонокосарка вагою 7,3 кг призначена для стрижки зелених галявин площею 750 м2. Це задньопривідна модель з шириною косовиці 22 см і регульованою від 20 до 50 мм заввишки зрізу трави. При повністю зарядженій батареї Sileno life 750 працює протягом години, і стільки часу потрібно їй на підзарядку. У комплект поставки входить магнітний кабель довжиною 300 м та 200 кілочків для його прокладки.
  • Robomow RS612. Триколісна газонокосарка-робот з електродвигуном потужністю 0,4 кВт підійде для догляду за трав`янистими ділянками площею 1200 м2. При ширині скошування 56 см продуктивність моделі становить 170 м2/год, а рівень шуму, що створюється, - 68 дБ. Зручно те, що висоту зрізу трави можна варіювати не більше 20...80 мм з допомогою 27-ступінчастого регулятора. Важить газонокосарка 20 кг при габаритах 66x74x31 см. Комплектується датчиками дощу, нахилу та підйому.

Що враховувати при виборі газонокосарки

Тип

Перш ніж вибрати тип газонокосарки – механічний, електричний чи бензиновий – необхідно проаналізувати низку аспектів:

  • площа та рельєф газону;
  • віддаленість від джерела електроенергії;
  • тип трави та періодичність її стрижки;
  • час, який ви зможете виділити для догляду за газоном;
  • хто коситиме траву (чоловік/жінка/літня людина);
  • необхідність підтримання чистоти атмосфери;
  • допустимий рівень шуму.

 

Якщо ділянка відносно рівна, і її площа не перевищує 500 м2, а ви готові присвятити стрижці газону близько двох годин, то підійде механічна або провідна електрична модель.

Якщо ж ділянка має площу близько 1000 м2, а час на косіння газону обмежений, то можна вибирати між акумуляторною та бензиновою газонокосаркою.

Для нерегулярного догляду за газонами площею від 1000 м2 найкраще купити газонокосарку з бензиновим двигуном. Це може бути як самохідна колісна модель, так і газонокосарка-трактор.

Тип переміщення

  • Ручний. Переносні тримери і бензокоси, які мають розбірну штангу з ручкою, що регулюється по висоті, а нерідко - і плечовим ременем.
  • Колісний. Косарки можуть комплектуватися двома, трьома чи чотирма колесами. Щоб скоротити зусилля в ході косіння трави, краще всього вибрати самохідну модель, що має додатковий привід, який допомагає штовхати косарку вперед.
  • На повітряній подушці. Цілеспрямовано розроблені для косіння високої трави на пересіченій місцевості та у важкодоступних місцях.

Привід

  • Передньопривідні. Характеризуються високою маневреністю та легкістю в управлінні. Оптимальні для стрижки рівних трав`яних галявин.
  • Задньопривідні. Комплектуються задніми колесами більшого діаметра ніж передні. Зручні для догляду за газонами на схилах та низинах.
  • Повнопривідні. Універсальні газонокосарки високої потужності та продуктивності, здатні працювати за будь-яких погодних умов. Підходять для ділянок, що розташовані на складному рельєфі.
  • Без приводу. Несамохідні моделі відрізняють надійність, невелику вагу та економічність в експлуатації. Найкраще зарекомендували себе у догляді за дачними газонами малої площі.

Двигун

  • Електричний без АКБ. Дротова електрокосарка використовуються тоді, коли газон розташований на відстані від мережевого джерела енергії, і довжина кабелю не дозволяє обробити всю ділянку.
  • Електричний із АКБ. Забезпечує мобільність газонокосарки, за допомогою якої можна доглядати найвіддаленіші зони саду.
  • Бензиновий. Висока продуктивність двигуна дозволяє косити траву на ділянках великої площі в інтенсивному режимі.
  • Без двигуна. Косарки механічного типу підходять для стрижки невеликих ділянок з низькою молодою травою і не застосовуються для косіння високої та густої трав`янистої рослинності.

Характеристики

Потужність:

  • Низька (електричні – до 1,5 кВт, бензинові – до 2,5 л.с.). Газонокосарки мають вузьку смугу скошування, обмежений функціонал. Розраховані на присадибні газони невеликої площі.
  • Середня (електричні – до 2 кВт, бензинові – до 6 л.с.). Техніка може косити не тільки молоду траву, а й бур`яни з стеблом, що здеревів. Присадибні газони середньої площі з незначними нерівностями на поверхні ґрунту.
  • Висока (бензинові – понад 6 л.с.). Дорогі моделі професійного сегменту для виконання масштабних садових робіт.

Ширина смуги скошування:

  • мала (до 40 см) – ділянки до 500 м2;
  • середня (40...50 см) - ділянки до 1000 м2;
  • висока (50...60 см) – ділянки до 2000 м2;
  • надвисока (60...120 см) – ділянки понад 2000 м2.

Чим більша ширина смуги косіння моделі, тим більшу площу газону косарка обробляє за один прохід. Цей параметр взаємопов`язаний із потужністю газонокосарки та впливає на її продуктивність.

Висота скошування (від 5 до 150 мм):

ручне регулювання для рівних аматорських газонів;
центральне регулювання для професійної стрижки тенісних кортів та футбольних полів, а також для ділянок із бугристим рельєфом.

Тип скидання/збирання трави:

  • бічний;
  • задній;
  • в м`який/жорсткий травозбірник.

 

Функції

Мульчування трави. Подрібнення зрізаних рослин з подальшим збиранням у ємність або розподілом по газону.

Оснащення

  • Ріжучий блок - барабанний (циліндр, що обертається, з кількома лезами) або роторний (лопаті/диски, що обертаються).
  • Корпус – пластиковий чи сталевий.
  • Ручка – металева складана, найчастіше доповнена регулятором по висоті.
  • Колеса – пластикові чи гумові.

Інші статті

Газон на присадибній ділянці своїми руками 11.08.2021

Газон на присадибній ділянці своїми руками

Вирощувати садовий газон – це одне із найскладніших...

Як знайти приховану проводку у стіні? 29.01.2021

Як знайти приховану проводку у стіні?

Питання пошуку електропроводки, прихованої під...

Як вибрати лазерну рулетку 13.04.2019

Як вибрати лазерну рулетку

 Простота у використанні, обчислювальна точність,...

Огляд кращих перфораторів для роботи 12.04.2019

Огляд кращих перфораторів для роботи

У цьому матеріалі представлений рейтинг перфораторів,...

Подивитись все

Замовлення одним кліком

Наш менеджер передзвонить вам, дізнається всі деталі і зробить замовлення на ваше ім'я

Знайшли дешевше?

Наш менеджер передзвонить вам і запропонує ще кращий варіант